Ruim 1000 Groninger bedrijven besparen energie

Geplaatst op 2 juli 2019

Ruim 1000 Groninger bedrijven en instellingen die veel energie gebruiken stellen dit jaar een energieplan op. Hierin staat welke energiebesparende maatregelen ze gaan nemen, en per wanneer. Deze bedrijven vallen onder de Wet milieubeheer. Ze zijn wettelijk verplicht alle energiemaatregelen te nemen die zich binnen vijf jaar terugverdienen. Vanaf 1 juli 2019 hebben deze bedrijven ook een informatieplicht energiebesparing.


Maatregelen

Bedrijven die meer dan 50.000 kWh stroom of 25.000 m3 gas gebruiken, moeten vóór 1 juli actief melden welke energiebesparende maatregelen ze al hebben genomen of gaan nemen. Op basis daarvan wordt bepaald of bedrijven voldoen aan de energiebesparingsverplichting. Energiebesparing is een van de maatregelen om de uitstoot van CO2 terug te dringen, zoals afgesproken is in het Klimaatakkoord. Om bedrijven te stimuleren energie te besparen, zijn de provincie Groningen, de Groninger gemeenten, de Natuur- en Milieufederatie (NMF) en de Omgevingsdienst Groningen (ODG) in 2018 het project Energiebesparing bedrijven gestart.


Grootverbruikers

In de provincie Groningen vallen 1.076 bedrijven onder de informatieplicht energiebesparing. Deze bedrijven krijgen binnenkort bezoek van de ODG of gemeente om te beoordelen of ze voldoen aan de wetgeving. Ook krijgen ze advies welke energiemaatregelen ze kunnen nemen. Voorbeelden hiervan zijn het isoleren van een spouwmuren, het installeren van bewegingsmelders en het vervangen van tl-verlichting door ledverlichting.


CleanCampagne

Bedrijven in de gemeenten Oldambt, Het Hogeland, Midden-Groningen, Westerkwartier, Groningen, Stadskanaal en Pekela hebben daarnaast de mogelijkheid om mee te doen aan de CleanCampagne van de Natuur- en Milieufederatie. Deelnemers krijgen inzicht in te nemen energiemaatregelen, kosten, baten en terugverdientijden. Hierdoor kunnen ze sneller voldoen aan hun wettelijke verplichting. Tot nu toe doen hier al 25 bedrijven aan mee.


Bespaarplannen

Een groot aantal bedrijven maakt inmiddels serieus werk van energiebesparing. 337 bedrijven dienden al een plan van aanpak in bij de ODG of gemeente. Arnoud van Waardenburg, toezichthouder bij de ODG, bezocht onder meer supermarkten, scholen, winkels en metaalverwerkingsbedrijven. “De meeste bedrijven zijn al bezig met energiebesparing, ook omdat het goed is voor hun portemonnee. Neem ledverlichting. Tegenwoordig hoef je alleen de tl-buizen te vervangen. De vervangingskosten heb je er al na anderhalf tot twee jaar uit. Omdat de lampen langer meegaan, bespaar je bovendien op onderhoudskosten. Ook het isoleren van bijvoorbeeld cv-pompen en verwarmingsbuizen levert veel op. Per pomp scheelt dat ongeveer 100 kuub gas per jaar. In een bedrijf staan vaak 8 tot 10 pompen, dus tel uit je winst. Die investering heb je er ook binnen een tot twee jaar uit.”


Vergunning

Naast de bedrijven die onder de Wet milieubeheer vallen, zijn er bedrijven met een omgevingsvergunning van de provincie of gemeente. Om ook die bedrijven te stimuleren minder energie te gebruiken, gaat de provincie in de vergunning van 42 bedrijven voorschriften voor energiebesparing opnemen.